”Om du ser fyrkantsvågor byggas upp i havet, gå upp ur vattnet omedelbart. Det är mycket riskabelt!”😧

Alla gillar att bada och ha det trevligt i vattnet under sommaren. De flesta stränderna är trånga på grund av detta, särskilt runt den tiden på året.
Men medan vi är nära vatten måste vi skydda våra känsel- och luktsinne. Det krävs bara ett fel för att vara extremt dödligt. Även om rivströmmar och ofta fluktuerande tidvatten är kända för människor, kan fyrkantsvågor fortfarande vara skadliga.
Det kan vara en av de mest lockande och härliga sakerna att göra i ett hav eller annan vattenmassa, men det är också en av de mest riskfyllda.

Om du undrade så resulterar kombinationen av två eller flera vågor i ett kvadratiskt mönster som ofta liknar ett schackbräde. Detta är känt som en fyrkantsvåg. Ovanliga vindmönster och överspänningar upp till 10 fot höga produceras av de korsande haven. Detta ökar svårigheten att navigera i vattnet för både båtar och simmare. Så även om det är ganska osannolikt att någon skulle upptäcka detta, skulle de behöva avstå från att simma i de farliga vattnen eller ens använda en båt för att fly. Använd istället möjligheten att koppla av på stranden och vänta tills vädret förbättras tillräckligt för att ge dig ut. Även om fyrkantsvågor kan vara ganska vackra, kan de också vara mycket farliga.


Det finns några fläckar med fyrkantiga vågor. Dessa ses vanligtvis där två hav eller andra stora vattenmassor smälter samman med en landmassa. Vågorna bryter ofta över hela halvön i olika vinklar, vilket resulterar i en fyrkantsvåg. Ett sådant exempel är den franska ön Re. En av de bästa platserna att se korsade havsvågor är ön, som ligger direkt utanför La Rochelles franska kust.

En annan kustnära plats där man kan se dessa typer av vågor är Cape Reinga på Nya Zeeland. Det är den nordligaste punkten i landet, där Stilla havet och Tasmanhavet möts.
Synen av fyrkantsvågor är verkligen attraktiv. Det följer att det faktum att tusentals människor besöker öns fyrar – särskilt de på Isle of Re – och att dessa platser är omtyckta turistattraktioner inte är oväntat. Men man måste titta på det på säkert avstånd. Hur många av oss har sett fyrkantsvågor i aktion? Det kan tyckas konstigt att vågor som korsar sig i olika vinklar skulle dra så många människor. Förvånansvärt nog ses två motsatta överspänningar ofta i grunda vatten, som de på Isle of Rhe och Tel Aviv, Israel. Forskare tror att fyrkantsvågor är ett exempel på Kadomstev-Petviashvili-ekvationen i aktion. En olinjär våg förklaras ofta av formeln som följer.

Titta på videon!

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: