”Väldigt små lägenheter för varje familj. 😱 En inblick i hur japanerna lever i Tokyo! Det är omöjligt att bo där.” 😳

Tokyo, en storstad med höga skyskrapor och lugna parker, pulserar i sin egen takt. En viktig del av denna rytm är boendet, som fångar stadens väsen. Även rika invånare bor ofta på små ytor, då de extremt höga fastighetskostnaderna är en verklighet.

Denna berättelse tar oss in i Tokyobon Keikos mysiga lilla lägenhet. När vi går över tröskeln, befinner vi oss i ett rum som är noggrant planerat in i minsta detalj. Den lilla ingången, som traditionellt används för att förvara paraplyer och ta av sig skorna, görs mer välkomnande av en liten hylla fylld med souvenirer.

Huvudrummet, med sitt enda fönster som ger naturligt ljus åt dubbelsängen, nås genom en kort korridor.

Ett vardagsrum uppenbarar sig där sängen och gardinen brukade vara. Ett lågt bord, perfekt för teceremonier, omges av låga kuddar på golvet istället för stolar. Under sängen finns en liten balkong som är en dold överraskning. Japanerna värdesätter att ha ett fönster mot omvärlden, även i små bostäder. Keiko är lättad över att ha tillgång till balkongen trots att hon måste klämma sig mellan sängarna.

På grund av platsbristen måste dock insidan av luftkonditioneringen monteras ovanför ingången, vilket är ett bevis på den ständiga optimeringen av kvadratmeter.

Nyfikenheten drar oss tillbaka till korridoren och mot de stängda dörrarna. En döljer ett väl genomtänkt förvaringsskåp, och den andra visar ett fullt fungerande kök, intryckt på en liten yta av bara några meter.

Det finns en torktumlare, kakel och en diskho, allt arrangerat för optimal yteffektivitet. Det kombinerade badrummet har den ultimata platsbesparande lösningen: en enda kran som fungerar för både handfat och badkar. Badrummet är lika stort som en flygplanstoalett.

Mobil internetanslutning tillhandahålls via en bärbar enhet som ersätter en vanlig router.

Keikos lägenhet är prydlig, men den har också allt man behöver för ett bekvämt liv.

Rummet är mysigt och inbjudande trots sin litenhet, och fångar perfekt Keikos positiva energi och personlighet.

Vad tycker du om dessa lägenheter?

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: