”Emilia Clarkes liv tog en oväntad vändning! 💔 Emilia Clarke berättade om sina hjärnaneurysmer och den svåra perioden.” 😞

Emilia Clarkes liv tog en oväntad vändning vid 24 års ålder. Hon hade just avslutat inspelningen av första säsongen av Game of Thrones, ett projekt som skulle göra henne till en global kändis, när hon drabbades av ett potentiellt dödligt hjärnaneurysm. Trots den psykiska och fysiska påfrestning som återhämtningen och operationen innebar, höll Emilia fast vid sin orubbliga beslutsamhet att fortsätta sin passion för skådespeleri. Som många andra artister vände sig Emilia till träning som en form av stressreduktion efter det krävande filminspelningsschemat. Men det som verkade vara ett rutinmässigt träningspass blev en medicinsk nödsituation. Hennes huvudvärk övergick till svår smärta och illamående, vilket krävde ett besök på akuten.

Läkarna hade initialt svårt att avgöra vad som orsakade hennes lidande. Slutligen upptäcktes ett sprucket aneurysm med hjälp av en MR- och hjärnskanning. En noggrann tre timmar lång operation följde, som visade teamets medicinska skicklighet.

Efter operationen stod Emilia inför ett nytt problem: afasi, en verbal funktionsnedsättning liknande den som drabbade Bruce Willis innan hans demensdiagnos. Det tog en utmattande vecka att få tillbaka hela sitt namn.

Ytterligare ett hinder upptäcktes vid en rutinmässig skanning två år senare. En andra operation var nödvändig på grund av en tumör som hade vuxit betydligt på den andra sidan av hennes hjärna. Den minst invasiva metoden var inte ett alternativ denna gång. Det blev nödvändigt att implantera titan i en kranialoperation.

Efter den andra operationen följde en månadslång kamp med ångest och panikattacker. Emilia kämpade mot sjukdomen och kom ut starkare, vilket visade hennes karaktärsstyrka och vilja. Hon förklarade, ”Jag har läkt bortom orimliga förhoppningar,” år senare. ”Jag är fullt engagerad.” Hon är en av de sällsynta överlevarna av denna typ av sjukdom som trotsar oddsen.

Emilias erfarenhet motiverade henne att ge tillbaka. Tillsammans med sin mamma grundade hon SameYou, en ideell organisation som hjälper till med rehabilitering av strokepatienter och andra offer för hjärnskador. Genom att ärligt dela sin historia ökar hon medvetenheten om det kritiska behovet av forskning inom detta viktiga ämne.

Hennes mål är att överbrygga klyftan i långsiktigt stöd och vård för dem som hanterar efterverkningarna av hjärntrauma.

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: