”SÅ SPÄNNANDE! 😲 Vad är det för konstiga hus som står mitt i vägen på vissa ställen i Kina?” 🤔

Att vara i Kina kan du bevittna en märklig syn: mitt i en väg eller modern utveckling står ett gammalt hus. Att se något liknande i ditt hemland skulle vara ovanligt. Men i det himmelska riket kan faktiskt märkliga ”attraktioner” hittas i nästan varje större stad. Så vem äger huset mitt i vägen?

I Kina ärvs egendomar. Därför är, som du kanske gissar, ens eget hem en garanti för säkerhet inte bara för dem själva utan också för deras efterkommande. Att förvärva fastigheter i Kina är svårt, och därför håller befolkningen naturligt fast vid sin främsta skatt. Problemet är bara att en fin dag kan den tomt där ditt hus står försöka köpas ut av ett byggföretag för att bygga ett nytt bostadsområde, en industriell anläggning eller helt enkelt för att lägga en motorväg.

För ett byggföretag är den största svårigheten med att köpa mark att de måste förhandla med enskilda ägare bland vanliga medborgare. Och de måste köpa inte bara marken utan också kompensation. Och det är med detta som byggföretag i Kina (och inte bara där) har betydande problem. Affärer försöker minimera kostnaderna, varför de utlovade kompensationerna, om de inte är löjliga, ändå inte är tillräckligt stora för att köpa ett nytt hus eller lägenhet.

I det här sammanhanget blev fallet med den gamla kinesiska kvinnan Lyan extremt vägledande. Hon bodde i en utgrävd bostad, men trots detta vägrade hon fortfarande ersättning. Byggföretaget startade en mediekampanj mot Lyan, förlöjligande den gamla kvinnan och hävdade att hon påstås begära 4 lägenheter och 15 miljoner yuan utöver sitt hus! Fallet blev mediedrivet, och Lyan, med sin utgrävning, stämplades som inget mindre än en ”symbol för girighet”. Trots alla ansträngningar lyckades dock inte byggföretaget ta bort den gamla kinesiska kvinnans hem.

Då hittade byggarna en ”elegant” lösning. De omgav Lyan’s hus med en mur (med en passage) och byggde en väg runt hennes hus. Som ett resultat fick alla vad de ville ha. Och Lyan’s hus blev till slut en lokal attraktion, eftersom ett sådant fall i Kina var långt ifrån det första och inte blev det sista. Från tid till annan uppstår liknande konflikter mellan vanliga kinesiska medborgare och byggföretag. Lyckligtvis skyddar lagen fortfarande sådana envetna människor, åtminstone för tillfället.

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: