«Har du någonsin sett jordpyramider?😲: Var finns det enda naturmonumentet från istiden och varför behöver de stenhattar?»🤔

På Rittenplatån i norra Italien finns ett hisnande naturunderverk: smala, höga spiror av mjuk lera, krönta med solida stenblock. Det ger intrycket att någon jättejoker har prytt varje smal torn med sin ”hatt.” Men vissa hattar har fallit av sina spiror. De smala raderna av sådana pyramider liknar en tät och hög skog. Det ser otroligt ut och väcker omedelbart frågan om hur detta ens är möjligt. Hur har sådana märkliga ”strukturer” bildats i naturen?

Hur de bildas

De berömda jordpyramiderna (de kallas också ”hoodoos” och ”magiska skorstenar” i världen) är en av de mest kända naturattraktionerna i Ritten (Renon). Det naturliga materialet för dem är moränlera, avsatt i slutet av istiden från huvudglaciären i Eisackdalen samt från lokala bifloder. För att sådana jordpyramider alls ska kunna bildas krävs vissa naturliga förhållanden. Dessa inkluderar relativt lös jord med stora stenblock insprängda, regn och mycket tid. I sitt torra tillstånd är moränlera lika hård som sten, men när den är våt bildar den en slaskig massa som börjar rulla och flyta nerför backen. Med tiden glider den fuktmättade jorden ner i bäcken nedanför och sköljs bort av vattnet. Denna ständiga och kontinuerliga glidning stoppas tillfälligt bara när erosionen stöter på en skog, där den underliggande jorden blir så torr att den härdar som en sten och hindrar ytterligare snabb glidning. Det är denna process som formar dessa branta klippor upp till 10–15 meter höga, från vilka jordpyramider senare bildas.

Där moränen innehåller större stenar som håller jorden under torr och fast bildas jordpyramider som ett resultat av bokstavlig utspolning, eller mer exakt, erosion av dessa klippor. Under årtusenden har regn sköljt bort den lösa jorden och gradvis avlägsnat dess lager. Som ett resultat återstår bara stenblock, som sticker upp ur marken här och där som stora paraplyer.

De skyddar jordbasen från regn, och även om jorden runt omkring dem försvinner, förblir de märkliga jordkolonnerna. Ju högre klippa och ju högre den lämpliga stenen placerad ovanpå är, desto högre och kraftfullare blir pyramiden. På grund av erosion fortsätter dessa kolonner att växa, och av samma anledning är de dömda att försvinna när den täckande stenen, som en hatt, faller av.

Eftersom skönheten i de naturliga kolonnerna i Ritten har varit känd länge, har en så kallad jordpyramidstig speciellt lagts ut för turister; rutten är utformad så att resenärer kan se de underliga kolonnerna på nära håll.

Även äldre eller mindre rörliga personer kan nå dem eftersom pyramiderna i Oberbozen till exempel inte är långt från bergsstationen för Ritten-linbanan, och du kan nå Langmoos med den smalspåriga Ritten-järnvägen, som går nästan till pyramiderna.

De mest kända pyramiderna på Rittenplatån ligger i Katzenbachtal nära Oberbozen—särskilt i Finsterbachtal, mellan Langmoos och Mittelberg. År 2013 renoverades vägen till jordpyramiderna i detta område, vilket gjorde det ännu bekvämare att beundra naturens underverk.

Dela dina tankar om denna plats i kommentarerna!

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: