”Vet du något om denna kända byggnad, som nu är övergiven och öde? Historien om vad som hänt med den?” 😟

Belle Grove, även kallad Belle Grove Plantation, var ett storslaget plantage i italiensk och grekisk nyklassicistisk stil beläget i Iberville Parish, Louisiana, nära White Castle. När det stod färdigt 1857 överträffade det i storlek det närliggande Nottoway, som för närvarande erkänns som den största antebellum-plantagehemmet som fortfarande står i Södern, och blev en av de största herrgårdarna som någonsin byggts i södra USA. Stenbyggnaden var 62 fot (19 meter) hög, 122 fot (37 meter) bred och 119 fot (36 meter) djup. Den inkluderade 75 rum – inklusive en fängelsecell – fördelade över fyra våningar.

John Andrews var en rik sockerodlare från Virginia som ägde Belle Grove. Han hade mer än 7 000 acres (2 800 hektar) fördelade på flera plantager, med 3,4 miles (1,2 km) av flodstrand vid Belle Grove. På 1830-talet grundade han och Dr. John Phillip Read Stone Belle Grove. Efter att partnerskapet upplöstes 1844 blev Andrews ensam ägare.

På 1850-talet producerade över 150 personer, majoriteten av dem slavar, mer än 500 000 pund socker årligen. Andrews spenderade åttio tusen dollar på att bygga huset mellan 1852 och 1857. Henry Howard, en arkitekt från New Orleans, designade huset. John Randolph, ägaren av Nottoway Plantation, och Andrews var inblandade i en mytisk rivalitet.

Efter det amerikanska inbördeskriget och plantageekonomins kollaps sålde Andrews huset och plantagen till Zane Heller 1868 för ynka 50 000 dollar (~953 744 dollar år 2023). Efter 65 års ägande och drift av Ware och hans ättlingar köptes plantagen slutligen av två av hans söner, James Andrew Ware och John M. Ware. John gifte sig med Marie-Louise Dupré, en släkting till tidigare Louisianas guvernör Jacque Dupré, medan James gifte sig med Mary Eliza Stone. Under de kommande fyra generationerna fick varje förstfödda flicka namnet Marie-Louise.

Till slut hölls Dixon Grove Plantation av John och Marie-Louise, och hela egendomen köptes av James och Mary Eliza Stone. 1924, efter flera år av jordbruksmisslyckanden, lämnade John Ware och hans fru.

Det utsökt designade huset i Belle Grove började förfalla i det hårda efterkrigsklimatet i Louisiana. En vinge förstördes av ett takläckage som spred sig på grund av vanvård. Huset köptes av flera personer, alla med avsikt att reparera det, men ingen av dem hade resurserna under de svåra tiderna under andra världskriget och den stora depressionen för att stoppa husets gradvisa förfall. Huset förstördes under natten av en oförklarlig brand.

Dela din åsikt i kommentarsfältet, tack!

Like this post? Please share to your friends:
Populära Sverige

Videos: